hfse-hendi-termekek-webaruhaza

Aszalás – azaz, aszalj nyáron, hogy legyen finomság télre

Te is szereted az aszalt gyümölcsöket, aszalványokat? Akkor itt az ideje, hogy mindent is feldolgozz!

Nincsen jobb időszak erre, mint mikor szinte mindennek a szezonja van: a paradicsomnak, az epernek, a cseresznyének, a baracknak, a cukkininek. Tudtad, hogy szinte bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt betehetsz az aszalógépbe, amit csak szeretnél?

Ki is próbálhatsz új aszalványokat, amit eddig lehet, hogy még nem mertél. Ha pedig valamiben nem vagy biztos, akkor az interneten rengeteg receptet és leírást találhatsz az elkészítésükhöz!

Ne adj ki feleslegesen az aszalt finomságokért, ha otthon is egyszerűen meg tudod csinálni házilag! Büszkén kínálhatod majd a barátoknak és a családnak, ha mennek látogatóba, és semmi nem kell hozzá, csak egy aszalógép, és a finom, aszalásra váró zöldségek, gyümölcsök, fűszerek!

Mire kell figyelni az aszalásnál?

A jó hír, hogy az aszalt gyümölcsök nem romlanak meg, mivel a bennük lévő víz eltávozik az aszalás alatt, ezért nem tudnak megposhadni, megpenészedni. Ráadásul rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mivel nem bomlanak le a bennük található enzimek és vitaminok az aszalás folyamán. Ez alapvetően annak köszönhető, hogy maga az aszalás folyamatában nincs túl magas hőmérséklet, ahol sérülnének az értékes összetevők.

Na de amit szem előtt kell tartani, ha saját kezűleg fogsz neki a folyamatnak:

  • Legyen magas a szárazanyag tartalma! Nem érdemes olyanokkal próbálkozni, aminek magasabb a víz, mint a szárazanyag tartalma, mint például a dinnye, mivel az aszalás során, ha elvonjuk a vízet, szinte semmi sem maradna belőle.
  • Csak egészséges, tiszta gyümölcsöket/zöldségeket aszalj! Válogasd szét őket, és tedd félre közülük a már romlásnak induló, megütődött, férges darabokat, és csak a szép, teljesen érett, épp darabokat tedd az aszalóba.
  • Ne mosd meg őket! Alaposan törölj át minden egyes darabod, de vízben nem szabad megmosni az aszalásra váró ételeket.
  • Ha nagyok, vágd szét őket! A nagyobb darabokból, hogy biztosan szépen és egyenletesen aszalódjanak, kisebbeket kell csinálni, majd egyenletesen elhelyezni őket az aszalógépben.
  • Akkor van kész, ha nem ereszt levet! Mielőtt befejeznéd az aszalást, előbb bizonyosodj meg róla, hogy rendesen elkészült az aszalvány, vagyis ha megnyomkodod, akkor semmi folyadék nem jön ki belőle. Ha picit nedves, ragacsos lesz tőle a kezed, akkor még kell neki egy kis idő.

A zöldségek és fűszerek aszalásánál kicsit másképpen zajlanak a folyamatok. Ezeket meg kell mosni, illetve ki kell magozni az aszalás előtt. Valamint érdemes gőzölni és 1-2 percre sós vízbe tenni az aszalás előtt, ami a tartósítás céljából fontos lépés.

aszalás, gyümölcs tisztítás
aszalás, gyümölcs tisztítás

Miket tudsz aszalni?

Mindent! Szinte nincs olyan alapanyag, amit ne lehetne aszalványnak elkészíteni. Az már más dolog, hogy tanácsos-e, vagy milyen lesz úgy az íze, ezért érdemes-e belőle aszalt ételt készíteni.

A leggyakrabban aszalt gyümölcsök:

  • Szilva – tökéletes húsos ételekhez töltelékként, az édes és sós ízek egyedi keverékét eredményezi.
  • Eper – ismerjük már a müzlikben elvétve megtalálható, szinte por állagú aszalt epret. Hát ez nem ilyen lesz, viszont sokkal egészségesebb és finomabb, ráadásul bőven megpakolhatod vele a müzlidet!
  • Sárgabarack – szintén egy klasszikus aszalvány, amit általában magában fogyasztanak, de süteményekbe, müzlibe, zabkásába is finom, természetes cukorpótló édességként/gyümölcsként.
  • Banán – egy nagyon ízletes és nagyon drága finomság, amit érdemesebb otthon elkészíteni. Ismered a banánchipset? Bizony így készül!
  • Kókusz – az érett kókusz magában is nagyon finom, de aszalt darabokban még különlegesebb. Szintén kóstolhattad már müzlikben, ahol vékony, szinte áttetsző darabokban vagy kis kockák formájában is találkozhattál már vele.
  • Alma – ismerős az almachips? Ezt is aszalás útján állítják elő, amit ha szeretnél feldobni, akkor mártsd étcsokiba, és hagyd megszáradni.
  • Szőlő – igen, az aszalt szőlő, vagyis a mazsola. A legelterjedtebb aszalvány, amit sütések alkalmával előszeretettel használnak a háziasszonyok.
  • Ananász – kandírozott formában is ismerheted, viszont aszalva sokkal természetesebb formában marad meg, tele vitaminokkal, rosttal, és gyümölcscukorral.

A leggyakrabban aszalt zöldségek:

  • Hagyma
  • Sárgarépa
  • Zöldborsó
  • Zöldbab
  • Cékla
  • Spenót
  • Sóska
  • Paradicsom
  • Paprika
  • Tök
  • Gomba

A leggyakrabban aszalt fűszerek:

  • Petrezselyem
  • Majoranna
  • Kapor
  • Tárkony

Kezd el házilag az aszalást aszalógépeink segítségével!

Több tálcás típus közül választhatsz, attól függően, hány féle ételt szeretnél egyszerre aszalni.

aszalás, aszalógép
aszalás, aszalógép

Visszahívás kérése

Kérjük, add meg a lenti adatokat, és nemsokára visszahívunk!